O kierunku
Dietetyka jest kierunkiem odpowiadającym na wyzwania związane z wzrostem liczby osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania. Choroby cywilizacyjne, do których należą otyłość, choroby nowotworowe, wzrost liczby uzależnień behawioralnych, alergie, w tym alergie pokarmowe oraz hipokinezje (komputeryzacja, rozwój motoryzacji), wymagają zaangażowania specjalistów potrafiących diagnozować i reagować na problemy wynikające z postępu cywilizacyjnego.
Dietetyka to kierunek studiów dla osób interesujących się problematyką zdrowego odżywiania, poradnictwem żywieniowym, technologią przygotowywania potraw dietetycznych, zapobieganiem chorobom spowodowanym błędami żywieniowymi oraz rolą diet w sporcie i odnowie biologicznej.
Gdzie znajdziesz pracę:
Kształcenie na kierunku dietetyka odpowiada na potrzeby sektora edukacji i ochrony zdrowia, jak również na potrzeby sektora przedsiębiorczości.
Absolwent Dietetyki znajdzie zatrudnienie m.in. w takich instytucjach jak:
Choroby cywilizacyjne związane są ściśle z zaburzeniami żywienia (nieprawidłowe nawyki żywieniowe, dieta zawierająca szkodliwe produkty), dlatego absolwent studiów na kierunku dietetyka może w sposób twórczy i aktywny odpowiadać na wyzwania społeczne wywoływane przez choroby cywilizacyjne.
Efekty uczenia się dla kierunku studiów dietetyka zdefiniowane zostały w taki sposób, by absolwent mógł nabyć wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędne do:
Tak zdefiniowane efekty uczenia się pozwolą absolwentom kierunku dietetyka w sposób twórczy diagnozować i reagować na potrzeby społeczne związane ze zdrowym odżywianiem, edukacją prozdrowotną czy planowaniem i implementowaniem w praktyce zdrowego stylu życia. Absolwent tego kierunku, zgodnie z przyjętą koncepcją kształcenia osiągnie efekty uczenia się w zakresie znajomości języka obcego (język angielski, niemiecki, rosyjski), na poziomie co najmniej B2 ESOKJ.
Opłaty
Zapisz się