Przejdź do treści
Uwaga! została włączona wersja kontrastowa
Człowiek  To się liczy

Psychodietetyka

W razie pytań zachęcamy do kontaktu!

ZADZWOŃ TERAZ lub FORMULARZ KONTAKTOWY

O kierunku

Partner merytoryczny 

 

 

 

CEL STUDIÓW

Trudności w obszarze odżywiania mogą mieć różne podłoże, jeśli dotyczą one np. sfery emocjonalnej, radzenia sobie ze stresem, samooceny, sformułowanie jedynie najlepszych zaleceń w obszarze diety czy aktywności fizycznej może być niewystarczające. Psychodietetyka to dziedzina łącząca wiedzę medyczną dotyczącą diet i zdrowia z wiedzą psychologiczną. 

Psychodietetyka w Akademii Humanitas to interdyscyplinarny program studiów, którego celem jest przygotowanie specjalistów wspierających osoby, które zmagają się z różnymi problemami w sferze odżywiania. Celem studiów jest wyposażenie słuchaczy w wiedzę i umiejętności umożliwiające efektywne wykonywanie swojej pracy z pacjentem/klientem poprzez całościowe spojrzenie na jego sytuację zarówno w sferze odżywiania jak i aspektów psychologicznych.

Uczestnicy studiów otrzymają wiedzę i umiejętności praktyczne profilaktyki zaburzeń odżywiania ich diagnozy oraz nowoczesnych metod interwencji i elementów terapii. Podczas zajęć szczególny nacisk położony jest na kształtowanie umiejętności w obszarze kontaktu
z pacjentem/klientem, budowania jego motywacji, komunikacji z nim, prowadzeniem dialogu, zastosowaniem elementów terapii poznawczo-behawioralnej. Uczestnicy studiów zapoznani zostaną z wiedzą z zakresu psychologii, dietetyki, prawnych i etycznych aspektów wykonywania pracy psychodietetyka. Nabędą też tak ważne umiejętności budowania własnego wizerunku oraz komunikowania się z wykorzystaniem social mediów.

Opiekun merytoryczny kierunku
dr n. o zdr. Patrycja Kłósek, właściciel Palety Diet

 

ADRESACI

Studia adresowane są do:   

  • dietetyków,  
  • psychologów,
  • pielęgniarek,
  • lekarzy,
  • fizjoterapeutów,
  • technologów żywności,
  • absolwentów kierunku z obszaru ochrony i promocji zdrowia,
  • trenerów personalnych, 
  • nauczycieli i pedagogów,
  • wszystkich osób, które chcą poszerzyć swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki.

ATUTY

  • interdyscyplinarny program nauczania,
  • kadra ekspertów praktyków z danej dziedziny,
  • warsztatowy charakter zajęć: nastawienie na praktyczne ćwiczenie umiejętności w odniesieniu do realnych przypadków.

METODY PRACY

  • miniwykład, prezentacja,
  • aktywne ćwiczenia szkoleniowe,
  • studium przypadku (Case study),
  • praca na dialogu terapeutycznym.

Program

MODUŁ I: WARSZTAT KOMPETENCJI OSOBISTYCH PSYCHODIETETYKA  

  • Trudności pierwszej wizyty u dietetyka - pułapka eksperta, dobranie metody leczenia psychodietetyka vs klasyczna dietetyka,
  • Trening umiejętności terapeutycznych - praca z pacjentem i grupą w procesie psychodietetycznym,
  • Budowanie trwałych relacji z pacjentem - jako element podnoszący skuteczność terapeutyczną oraz budujący, wiarygodny personal branding, wywiad medyczny z pacjentem vs budowanie relacji,
  • Dialog motywujący w pracy psychodietetyka - ujęcie praktyczne, analiza case study,
  • Komunikacja z pacjentem - model NVC (Porozumienie bez Przemocy), 
  • Elementy terapii poznawczo - behawioralnej, 
  • Warsztat personal brandingu - budowanie wizerunki psychodietetyka,
  • Social Media Marketing - jako narzędzie pracy psychodietetyka,
  • Nieinternetowy marketing gabinetu dietetycznego - budowanie pozycji sprzedażowej na lokalnym rynku.

MODUŁ II: PSYCHOLOGIA ODŻYWIANIA

  • Psychologia jedzenia i odchudzania, ustalanie celów psychodietetycznych,
  • Emocje a jedzenie - uzależnienia emocjonalne,
  • Stres, wpływ na zdrowie somatyczne i psychiczne - asertywność jako narzędzie w odchudzaniu i dietoterapii. Ambiwalencja u pacjentów,
  • Psychologia zmiany i nawyki żywieniowe, nauka samokontroli u pacjenta, 
  • Motywacja osiągnięć, kryzysy i sytuacje trudne w ujęciu psychodietetycznym: opór pacjenta, napadowe jedzenie słodyczy, zniekształcenia poznawcze, restrukturyzacja poznawcza, brak kontroli u pacjenta, błędne przekonania, niskie poczucie własnej skuteczności, modele wydobywania motywacji,
  • Nadwaga i otyłość konsekwencje i interwencje psychologiczne- praca z różnymi grupami dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy,
  • Aktywność fizyczna a reedukacja wagi – profilaktyka i terapia nadwagi i otyłości.  

MODUŁ III: ZABURZENIA ODŻYWIANIA

  • Zaburzenia odżywiania oraz ich obraz kliniczny - anoreksja, bulimia, ortoreksja, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia,
  • Neofobia żywieniowa u dzieci, leczenie, postępowanie psychodietetyczne w aspekcie praktycznym,
  • Diagnoza zaburzeń odżywiania - warsztat case study,
  • Interdyscyplinarne oddziaływania w pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania.

MODUŁ IV: DIETETYKA

  • Przegląd metodologii diet klinicznych proponowanych przez IZŻ w ujęciu praktycznym zależnie od jednostki chorobowej pacjenta,
  • Żywienie człowieka a jednostki chorobowe (otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 1 i 2, niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, zaburzenia odżywiania, cukrzyca, celiaklia, alergie pokarmowe, IBS, niepłodność, PCOS, endometrioza, nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, nowotwory, dna moczanowa, choroba refluksowa przełyku) - diagnostyka, objawy, leczenie medyczne, leczenie dietetyczne,
  • Interpretacja wyników badań laboratoryjnych - badania diagnostyczne w popularnych jednostkach chorobowych dietetozależnych, zasady postępowania w przypadku kierowania pacjenta do konsultacji lekarskiej,
  • Leczenie farmakologiczne popularnych schorzeń dietozależnych – interakcje,
  • Interwencje dietetyczne (odchudzanie) – specyfika pracy z poszczególnymi grupami (dzieci młodzież, dorośli, seniorzy), analiza popularnych diet alternatywnych korzyści i zagrożenie, wpływ diet alternatywnych na powstawanie zaburzeń odżywiania,
  • Projektowanie diet zasady i narzędzia, planowanie jadłospisów zgodnie z oczekiwaniami pacjenta i w warunkach nie standardowych.

MODUŁ V: PRAKTYCZNE PODEJŚCIE DO PACJENTA

  • Analiza wybranych case study,
  • Praktyczne prowadzenie dialogu motywacyjnego w parach, 
  • Praktyczna wizyta kontrolna u dietetyka z wykorzystaniem narzędzi psychodietetycznych.

MODUŁ VI: PRAWO I ETYKA 

  • Etyczne aspekty pracy dietetyka,
  • Prawo medyczne-prawne aspekty pracy psychodietetyka, RODO, wykorzystanie wizerunku pacjenta.

Czas trwania studiów:

  • 2 semestry, 250 godzin dydaktycznych,
  • Zajęcia realizowane są w ciągu weekendowych zjazdów w soboty i niedziele,
  • Zajęcia odbywają się hybrydowowo

Pierwszy zjazd:

         21-22 października 2023

Warunki zaliczenia:

Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć, uzyskanie ocen pozytywnych z egzaminów i zaliczenie wszystkich przedmiotów określonych w programie studiów oraz zdanie egzaminu końcowego.

Dokument potwierdzający ukończenie studiów:
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.

Kadra dydaktyczna

dr n. o zdr. Patrycja Kłósek, właściciel Palety Diet

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, doktor nauk o zdrowiu, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu SWPS. Autorka publikacji i badań z zakresu leczenia otyłości. Pracę doktorską pisała na temat wykorzystania technik motywacyjnych w leczeniu otyłości. Uczestniczka dziesiątek konferencji naukowych i szkoleń. Szkoli żywieniowców z całego kraju do pracy w zawodzie. Specjalista do spraw redukcji masy ciała. Jej pacjenci zrzucili już razem dziesiątki ton kilogramów. Od 7 lat właściciel sieci gabinetów dietetycznych Paleta Diet specjalizujących się w psychodietetyce.  Pasjonatka prostego i smacznego gotowania. Jej największa pasją jest praca ze studentami których uczy jak zmieniać życie swoim pacjentom. Jej misją jest zmiana życia pacjentów na lepsze.

W Palecie Diet pomagamy naszym pacjentom nie tylko zmieniać ich nawyki żywieniowe, zmieniamy ich życie, podnosimy jego jakość. W leczeniu dietetycznym wykorzystujemy innowacyjne techniki psychodietetyki, które pomagają naszym pacjentom pokonywać wszelkie przeszkody w dążeniu do zdrowia i dobrego samopoczucia. W leczeniu jesteśmy partnerami, wspieramy i otaczamy troską każdego kto obdarzy nas swoim zaufaniem. Za to kocham swoją pracę. Przez lata stała się ona nie tylko moją pasją ale też misją.

Codziennie obserwuję jak nasi pacjenci zmieniają siebie, patrzę z boku jak kolejne osoby dzięki naszej pomocy zmieniają perspektywę swojego życia na lepszą, przechodzą totalne metamorfozy zarówno te dotyczące wyglądu jak i te większe dotyczące sposobu myślenia i życia.

Moim mottem życiowym jest to aby codziennie okazywać pacjentom przyjaźń, wierzyć w ich możliwości tak samo jak w cały zespół Palety Diet oraz w studentów, których uczę.

mgr Donata Krawczyk

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Uczestniczka licznych szkoleń i kursów z zakresu dietetyki i żywienia. W zespole Palety Diet jako psychodietetyk pracuje od 3 lat. W swojej pracy za pomocą technik psychodietetyki pomaga pacjentom przejść przez zmianę ich sposobu myślenia aby mogli w zdrowy i racjonalny sposób schudnąć.

Wykorzystując techniki motywacyjne oducza pacjentów utartych, błędnych zachowań żywieniowych i uczy ich nowych sposobów funkcjonowania. Jej pasją jest gotowanie, szuka w kuchni rozwiązań które ułatwią pacjentom stosowanie się do diety. Często eksperymentuje i testuje przepisy na słodkości które są niskokaloryczne i zdrowe.

Twierdzi, że kluczem do osiągnięcia celu wymarzonej sylwetki, jest dopasowanie żywienia od potrzeb własnego organizmu. Codziennie uczy pacjentów wsłuchiwania się we własne ciało. Zaraża pozytywnym myśleniem, uśmiechem i radością do życia.

Jest psychodietetykiem z pasji, a najbardziej ją cieszą przemiany pacjentów nie tylko wizualne, ale również mentalne pod względem zwiększenia poczucia skuteczności podczas dietoterapii, jak i wiary we własne możliwości.

mgr Patrycja Baka

Absolwentka Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w Krakowie. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje, aby w codziennej pracy z pacjentem móc efektywniej ich wspierać. Zaangażowanie oraz rozwój umiejętności to dwa aspekty, które cechują jej pracę.  Dzięki wykorzystywaniu metod psychodietetyki, wspiera proces odchudzania pacjentów, wpływa na ich sposób myślenia, aby zdrowe nawyki żywieniowe były trwałym elementem ich życia.

W swojej pracy uświadamia pacjentów, że utrata masy ciała to tylko jeden, z wielu pozytywnych aspektów zmiany nawyków żywieniowych. Mówi, że zmiana sposobu myślenia to klucz do sukcesu w procesie odchudzania. Empatia oraz indywidualne podejście to podstawy jej pracy.

Od najmłodszych lat praca jako dietetyk była jej marzeniem, z której teraz czerpie wiele satysfakcji. Zmiany oraz efekty, które zachodzą u jej podopiecznych dają jej wiele radości, którą przekazuje kolejnym pacjentom. W wolnym czasie uwielbia gotować oraz podróżować. Na stałe pracuje w zespole Palety Diet, gdzie prowadzi swój autorski cykl na Instagramie „Problemowa Środa”- gdzie omawia przypadki swoich pacjentów i przedstawia psychodietetyczne rozwiązanie ich problemów.

mgr Agata Mróz

Dietetyk kliniczny, Trener zdrowego stylu życia, Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Członek zespołu Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet, gdzie pracuje z pacjentem wykorzystując techniki psychodietetyki. Regularnie śledzi doniesienia naukowe, by pomagać swoim pacjentom zgodnie z najnowszymi standardami.

Podczas wcześniejszej pracy w cateringu dietetycznym zauważyła, że nawet idealnie dobrana dieta dostarczona pod same drzwi, nie jest gwarantem redukcji masy ciała. Zachęciło ją to do zgłębiania technik psychodietetyki, jako skutecznego narzędzia wsparcia pacjenta w procesie redukcji masy ciała oraz zmiany swojego życia.

Opłaty

Zapisz się

Etapy rekrutacji

1 . Wypełnij i wydrukuj  kwestionariusz online 

2. Skompletuj następujące dokumenty:
(Komplet wymaganych dokumentów może różnić się w zależności od kategorii studiów podyplomowych)

  • Wydrukowany kwestionariusz (on-line)
  • Kserokopię dyplomu ukończenia studiów wyższych (oryginał dyplomu należy przedstawić do wglądu)
  • Dowód osobisty (należy przedstawić do wglądu w celu potwierdzenia tożsamości)
  • Potwierdzenie dokonania wymaganych wpłat.

3. Dokonaj opłat za studia:​
(wpłat należy dokonywać z wpisanym czytelnie imieniem, nazwiskiem oraz adresem)

  • opłata rekrutacyjna - 85 zł,

KONTO
Akademia Humanitas
ING Bank Śląski S.A. II Oddział w Sosnowcu
24 1050 1360 1000 0008 0337 9932

4.  Prześlij zeskanowane dokumenty e – mailem na adres: podyplomowe.rekrutacja@humanitas.edu.pl

Umowa finansowa jest podpisywana po zweryfikowaniu przesłanych dokumentów przez specjalistę ds. rekrutacji. Termin podpisania umowy ustalany jest maksymalnie do 7 dni od przesłania wszystkich wymaganych dokumentów lub indywidualnie.

5. Na miejscu otrzymasz umowę o warunkach płatności za usługi edukacyjne.

  • Kandydat wybiera wariant płatności oraz otrzymuje harmonogram wpłat.
  • Płatność za studia dokonywana jest na indywidualne konto. Opłata za studia może być uiszczana w ratach.
  • Cena studiów obejmuje całość kosztów, łącznie z materiałami, zaświadczeniami wydawanymi na wniosek słuchacza oraz świadectwem ukończenia studiów.

Dbając o Państwa, zachowujemy najwyższe standardy bezpieczeństwa w związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu!

tel.: 32 363-12-27 (ZADZWOŃ TERAZ)
fax.: 
32 363-12-07
e-mail: podyplomowe.rekrutacja@humanitas.edu.pl
Pokój: 009 (parter)